Als Timmerman stel je profielen, kozijnen en eenvoudige bekistingen. Je timmert ruimtes af en je maakt dakwerk, scheidingswanden en plafonds. Ook monteer je deuren en ramen en hang je deze af. Daarnaast voer je herstelwerkzaamheden en eenvoudige machinale bewerkingen uit. De opleiding duurt maximaal twee jaar maar kan eerder worden afgerond. Je volgt een stage bij één of meerdere bouwbedrijven. En voor je werkzaamheden ontvang je een prima stage/CAO vergoeding.
Lees verderMooi materiaal die bakstenen, maar je moet er wel wat mee doen... metselen! Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot daknok. Met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Behoorlijk veelzijdig dus! Als Metselaar maak je mooi en sterk metselwerk: schoonmetselwerk, vuilmetselwerk, voegwerk en stelwerk. Je verlijmt ook kalkzandsteenelementen. Meestal werk je samen met een collega, maar soms ook in een ploeg onder verantwoordelijkheid van een voorman.
Lees verderEen beetje passen of meten moet je wel, maar als de getegelde vloer klaar is, heb je wel écht iets moois gemaakt. Als tegelzetter werk je vooral in de nieuwbouw en renovatie van huizen, kantoren en bedrijven. Op die saaie (betonnen) vloeren en wanden breng je keramische tegels aan en verwerk je tegels van natuursteen en glas. In dit beroep werk je meestal binnen, maar soms ook buiten. Het is handig als je sterk bent, want je moet vaak bukken knielen en tillen. Wie doorleert kan uitvoerder, werkvoorbereider of bedrijfsleider worden.
Lees verderAls medewerker schilder kun je aan de slag bij bedrijven in de schilders- en onderhoudssector. Je voert werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers uit onder meer de woningbouw, renovatie, verbouw en het vastgoedonderhoud.
Lees verderAls allround timmerman ben je een vakman die aan houtbewerking doet. Je kunt ingezet worden voor verschillende klussen, in de sector burger- en utiliteitsbouw. Vaak werk je in kleine ploegen en ben je verantwoordelijk voor je eigen werk. Als timmerman kun je zowel bij kleine, als bij middelgrote of grote bouwbedrijven terecht. In de bouw verricht een timmerman onderhoud of nieuwbouwwerkzaamheden aan onder meer houten vloeren, dakconstructies en kozijnen. Een timmerman kan ook werkzaam zijn in de meubelmakerij. Dikwijls worden hier maatproducten gemaakt. Vroeger werkten veel timmerlieden aan schepen. Ze bouwden de schepen van hout en tijdens de reis van het schip ging de scheepstimmerman mee om eventuele schade te verhelpen. Nog steeds zijn er vaklieden die het ambacht van timmerman uitvoeren in de Nederlandse jachtbouw. Als timmerman is het uiterst belangrijk om oog te hebben voor veiligheid, en zul je verantwoordelijk moeten kunnen omgaan met procedures en instructies. Je zult veel in teamverband moeten werken en als team verantwoordelijkheid dragen.
Lees verderAls metselaar niveau 3 weet je alles van de praktijk van het metselen. Over verschillende steensoorten, lijmen en species. En hoe je mooie rechte en gebogen muren maakt met diverse metselverbanden en vlechtingen. Dit is ook afhankelijk van de uitstroomrichting die je kiest: Nieuwe Metseltechnieken, Herstel en Restauratie en Aan- en verbouw. Daarnaast weet je ook iets van planning en van de taken van de verschillende vakmensen die bij de bouw betrokken zijn. De opleiding Metselaar niveau 3 is onmisbaar als je een hogere functie in de bouw wilt gaan uitoefenen. Ben je klaar met je opleiding, dan heb je een brede kennis van vakonderdelen en kun je helemaal zelfstandig aan de slag als metselaar in de bouw.
Lees verderJe krijgt praktijk- en theorievakken. De nadruk ligt op praktijkleren. Dit betekent dat je vooral met je handen aan het werk bent en de theorie via deze weg leert. Tijdens je studie kom je naar school, ga je op stage en studeer je thuis. Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.
Lees verderVan tekeningen lezen en plannen naar uitvoering. Een goed opgeleide vakman met een knappe kop is wat de bouw nodig heeft. En voor wie meer wil? De bouw biedt zeker mogelijkheden voor doordenkers en carrièreplanners. Bij Bouwmensen stroom je zo door naar hogere niveaus en kunnen we je zelfs klaarstomen voor het HBO. Jonge vaktalenten zijn hard nodig op de bouwvloer!
Lees verderBouwmensen is hét opleidingsbedrijf voor de bouw. Wij zorgen voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel voor de toekomst. Bouwmensen is een landelijke organisatie met bijna 30 aangesloten vestigingen. Wij werken samen met ervaren en betrokken partners in het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en met overheidsinstellingen.