leiden
on

Niveau 3

Allround Timmerman

Toelatingsvoorwaarden

- mbo, niveau 2 Timmeren

Duur opleiding

Maximaal 2 jaar.

Omschrijving opleiding

Als allround timmerman ben je een vakman die aan houtbewerking doet. Je kunt ingezet worden voor verschillende klussen, in de sector burger- en utiliteitsbouw. Vaak werk je in kleine ploegen en ben je verantwoordelijk voor je eigen werk.

Als timmerman kun je zowel bij kleine, als bij middelgrote of grote bouwbedrijven terecht. In de bouw verricht een timmerman onderhoud of nieuwbouwwerkzaamheden aan onder meer houten vloeren, dakconstructies en kozijnen. Een timmerman kan ook werkzaam zijn in de meubelmakerij. Dikwijls worden hier maatproducten gemaakt.

Vroeger werkten veel timmerlieden aan schepen. Ze bouwden de schepen van hout en tijdens de reis van het schip ging de scheepstimmerman mee om eventuele schade te verhelpen. Nog steeds zijn er vaklieden die het ambacht van timmerman uitvoeren in de Nederlandse jachtbouw. Als timmerman is het uiterst belangrijk om oog te hebben voor veiligheid, en zul je verantwoordelijk moeten kunnen omgaan met procedures en instructies. Je zult veel in teamverband moeten werken en als team verantwoordelijkheid dragen.

Je loopt stage of werkt bij een bouwbedrijf. Voor je werkzaamheden ontvang je een prima stage / CAO-vergoeding.

Kijk in het submenu welke disciplines er zijn voor een Allround Timmerman op niveau 3.

on

Doorleren

Met je diploma Allround Timmerman (niveau 3) kun je doorstromen naar de opleidingen:

De opleiding heeft 3 uitstroommogelijkheden:

  1. Allround timmerman bouw- en werkplaats
  2. Allround timmerman nieuwbouw
  3. Allround timmerman restauratie
     

Allround timmerman bouw- en werkplaats 

Als allround timmerman bouw- en werkplaats verzorg je de hoofdmaatvoering, voer je complexe stelwerkzaamheden uit, breng je tijdelijke ondersteuningsconstructies aan, maak je complex dakwerk en monteer je prefab elementen. Ook voer je machinale timmerwerkzaamheden in de werkplaats uit en organiseer je de dagelijkse werkzaamheden van collegas.

Wat leer je?

Als allround Allround timmerman bouw- en werkplaats weet je alles van de praktijk van het timmeren in de werkplaats. Je maakt zelfstandig vanaf tekening houten onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, gevels, deuren, trappen en dakkapellen. Ben je klaar met je opleiding, dan heb je brede kennis van vakonderdelen en kun je helemaal zelfstandig aan de slag als werkplaats timmerman, bij timmerfabrieken, timmerwerkplaatsen, timmerbedrijven en hoetskeletbouwers.

 

Allround timmerman nieuwbouw 

Als Allround timmerman nieuwbouw maak je eenvoudige betonconstructies en ben je bij allerlei werkzaamheden op nieuwbouwprojecten betrokken. Je verzorgt de hoofdmaatvoering, voert complex stelwerk uit en brengt tijdelijke ondersteuningsconstructies aan. Ook maak je complex dakwerk en monteer je prefab elementen. Als allround timmerman nieuwbouw organiseer je de dagelijkse werkzaamheden van je collega's.

 

Allround timmerman restauratie (niveau 3)

Oude, mooie gebouwen gooi je niet weg natuurlijk. Die moet je bewaren voor de toekomst. Daarom worden ze gerestaureerd.
Als restauratie-timmerkracht maak of herstel je aan de hand van tekeningen verschillende onderdelen van oude gebouwen. Per restauratieproject ga je terug in de tijd. Je kijkt hoe het gebouw in de oorspronkelijke staat was en werkt met materialen en constructies van vroeger (en nu). Vervolgens restaureer je net zolang totdat het bouwwerk weer (zo goed mogelijk) lijkt op de oorspronkelijke versie. Dat moet goed en precies gebeuren. Daarom ken je alle bouwstijlen en bouwmethoden uit de oude tijd, maar ook 'jonge' monumenten en moderne materialen. Nauwkeurig werken is heel belangrijk.
Wie veel ervaring heeft en doorleert, kan uitvoerder, werkvoorbereider, restauratiemedewerker of aannemer worden.


Wat houdt deze baan in?

Als Allround timmerman restauratie ben je een soort architect die alle onderdelen van gebouwen - binnen en buiten - in de oude staat terugbrengt. Je doet herstelwerkzaamheden aan de hand van (oude) tekeningen en probeert alle onderdelen van oude en historische gebouwen en monumenten na te maken, zoals trappen, wanden en daken. Ook doe je aanpassingen zonder tekening, dan werk je in de stijl van de bestaande onderdelen.
De kunst is om alles zo te restaureren dat je het verschil tussen nieuw en oud (bijna) niet ziet. Behalve restaureren ben je daarom een kei in uitzetten, stellen, stut- en stempelwerk. Het is een veelzijdig vak, met altijd nauwkeurig werk.
Denk bij het restaureren overigens niet allen aan gotische kathedralen en oude paleizen. Ook ramen, deuren en vloeren van 19e eeuwse gebouwen, boerderijen en woningen moeten worden gerestaureerd.

Wat leer je?

Je leert alles over bouwstijlen en bouwmethoden van vroeger. Verder leer je over constructies, materialen en gereedschappen.

Voor meer specifieke informatie over de opleidingen op deze vestiging:

Allround Timmerman niveau 3 BOL BBL 3 jaar
Allround Timmerman Restauratie niveau 3   BBL 3 jaar

 

Deel deze pagina op:

Contact

Gitstraat 2
2332 RB Leiden
Postbus 660
2300 AR Leiden
E: info@bouwmensen-leiden.nl
T: 071 - 5322003

Welkom bij Bouwmensen!
Welkom in de wereld van de bouw.

Bouwmensen is hét opleidingsbedrijf voor de bouw. Wij zorgen voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel voor de toekomst. Bouwmensen is een landelijke organisatie met bijna 30 aangesloten vestigingen. Wij werken samen met ervaren en betrokken partners in het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en met overheidsinstellingen. 

Meer over Bouwmensen en onze bouwopleidingen

Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS