apeldoorn

Nieuws van Bouwmensen Apeldoorn

Dubbelgesprek

Op weg naar een carrousel van vakmensen

Justin Schaufeli is vestigingsmanager van Jans Uitzendbureau in Apeldoorn. Martien van Reen is directeur van Bouwmensen in Apeldoorn. Samen – en met anderen - spannen zij zich in om een carrousel aan de draai te krijgen om vakmensen te vinden, te binden en te behouden voor maakwerk in de bouw en de technische industrie in de Stedendriehoek. “Werken met je handen en met geavanceerde apparatuur mag weer en is fascinerend omdat het resultaat meteen tastbaar is en direct gebruikt kan worden.”

Wat onderscheidt Jans Uitzendbureau?

Justin Schaufeli. “Het is eigendom van Hamer, een van oorsprong technisch installatiebedrijf, bekend vanuit de brandstoftechniek. Opgericht in 1938, dus dit jaar viert het bedrijf het tachtigjarig jubileum. Hamer biedt inmiddels een breed palet aan technische oplossingen, voor automotive, industrie, utiliteit, brandstofvoorziening, chemische industrie en voedingsproducenten. De kernactiviteit concentreert zich altijd rondom technische installaties met alle dienstverlening die daarbij hoort.

Jans Uitzendbureau is zes jaar geleden opgericht, tijdens de economische crisis. Hamer kon de mensen niet plaatsen die zich aanmeldden als medewerker. Maar wilde wel de binding houden met kwalitatieve vakmensen. Dus de kandidaten voor wie er niet direct een arbeidsplaats was bij Hamer werden doorverwezen naar Jans Uitzendbureau. De uitzendkrachten konden aan de slag bij externe bedrijven in de Stedendriehoek. Toen de crisis voorbij was, kregen ze op projectbasis een plek bij Hamer. Inmiddels is het uitzendbureau aanvullend voor de flexibele schil bij het moederbedrijf. De verhouding ligt nu ongeveer op dertig procent uitzenden voor Hamer en zeventig procent voor andere organisaties. We zijn momenteel voor ongeveer honderd mensen actief. Het gaat om technisch uitvoerend gekwalificeerd personeel. Ze hebben een arbeidsovereenkomst bij Jans. De naam van het uitzendbureau verwijst overigens naar Fons Jans, de directeur/eigenaar van Hamer.”

Waar staat Bouwmensen voor?

Martien van Reen: “We zijn een non-profit opleidingsbedrijf voor de bouw, dat leerlingen opleidt van niveau 1 tot en met 4. We zijn van bouwbedrijven en voor bouwbedrijven. Onze kerntaak bestaat uit het zorgen voor voldoende goed opgeleide vakmensen in de regio. Er zijn ongeveer 140 leerling/werknemers in dienst. Die plaatsen we uit bij de bedrijven die lid zijn van Bouwmensen. Dat zijn er ongeveer zestig in de Stedendriehoek en naaste omgeving. Daarnaast zijn we gestart met een klein uitzendbureau dat serviceverlenend is naar bouwbedrijven en de leerlingen die uitstromen uit een opleiding bij Bouwmensen en niet direct aansluitend een contract bij een bouwbedrijf hebben.”

Wat is de actuele situatie op de arbeidsmarkt voor technisch personeel en medewerkers voor de bouw?

Martien van Reen: “Die heeft in onze regio – dat geldt trouwens ook voor andere regio’s - met demografische ontwikkelingen te maken. Hoewel dit geen krimpregio is, zie je toch dat er minder jongeren beschikbaar zijn. Dat betekent dat de toegevoegde waarde van zij-instromers groter wordt om het personeelstekort voor een deel op te lossen.”

Hoe ziet die aanpak eruit?

Martien van Reen: “Er melden zich op de huidige arbeidsmarkt veel zij-instromers aan. Die zijn vaak wat ouder en wij hadden de vooronderstelling dat zij niet aan de reguliere opleiding wilden deelnemen. Dat bleek een misvatting. De meesten geven juist de voorkeur aan een reguliere opleiding. Zo maken wij onder meer de koppeling met Bouwmensen en het uitzendbureau onder de naam ‘Vakmasters Salland Stedendriehoek’.

We willen een soort carrousel laten ontstaan. Als wij iemand geworven hebben voor de techniek en daar enthousiast voor hebben gemaakt, dan is het zonde om hem zomaar te laten gaan als blijkt dat de bouw toch niet de beste keuze is. Dus zou het fantastisch zijn als we hem dan door kunnen verwijzen naar een ander technisch bedrijf. Daarom willen we die wisselwerking op gang brengen.”

Justin Schaufeli: “De mogelijkheid tot doorverwijzing is op dit moment beperkt. Bouwmensen en Jans Uitzendbureau werken samen om initiatieven rondom de carrousel tot stand te brengen. Daarbij moeten we niet vergeten om de statushouders te vermelden. Een belangrijke groep waar veel ondernemers nog koudwatervrees bij voelen. Wij zijn bezig om een leerwerk-setting te creëren bij Hamer, waarbij de deelnemers kunnen proeven aan de techniek. Als ze metaal boeiend vinden, kunnen ze bij ons blijven. Vinden ze bij wijze van spreken hout interessanter, kunnen ze verder bij Bouwmensen.”

De vraag naar vakmensen is enorm. Staan de werkgevers al in de rij om mee te doen aan de carrousel?

Justin Schaufeli: “De belangstelling is groot, maar om structureel samen te kunnen werken in een carrousel, hebben we nog een hobbel te nemen. We werken aan een betere afstemming met UWV en de sociale diensten van de gemeenten. Die is nodig om het potentieel aan zij-instromers goed in beeld te krijgen.”

Martien van Reen: “Bovendien is er bij sommige bedrijven een verandering van mindset nodig. Daar zullen ze er aan moeten wennen dat een leerling vijftig jaar oud kan zijn en ervaring heeft opgedaan in een heel andere branche. Hij of zij neemt dus de nodige bagage mee, is bijzonder gedreven, maar moet toch het vak nog leren. Dan gaat het dus om een leerproces met andere ambities dan bij een jonge leerling.”

 

Justin Schaufeli: “Ik vertel graag over een toneelmeester en een voormalige cafetariahouder. Beiden hadden de bewuste keuze gemaakt om in de techniek te gaan werken. De buitenwacht denkt vaak dat een zij-instromer niets met techniek heeft. Maar zowel de toneelmeester als de cafetariahouder waren op hun eigen manier wel degelijk al met techniek bezig geweest. Dat had hun interesse gewekt om daarmee verder te gaan.”

Hoe ziet de soepel draaiende carrousel er in de nabije toekomst uit?

Justin Schaufeli: “Het zou ideaal zijn als er meerdere carrousels naast elkaar ontstaan. Met in elke carrousel vier of vijf bedrijven die in uiteenlopende technische disciplines gespecialiseerd zijn en geen concurrenten van elkaar zijn.”

Martien van Reen: “Als we dit met elkaar kunnen creëren, kan een potentiële medewerker overal even kijken om erachter te komen wat het beste bij hem past. Dan kan hij ook een keer een minder geslaagde keuze maken, voordat de vonk definitief overslaat. Zo blijft hij behouden voor het vakgebied.

We kunnen door blijven gaan met het inhuren van tijdelijke krachten uit het buitenland – vaak uit Oost-Europa. Maar de inschakeling van nieuwe Nederlanders en van mensen die graag een carrièreswitch willen maken, levert naar mijn idee een meer duurzame oplossing op.”

 

Tekst: Toon van der Stappen

Fotografie: Evert van de Worp

Nieuws
5 verkoelingstips
5 verkoelende tips voor werken bij tropische temperaturen.   Je zult het vast al gemerkt...
Wat doe jij na je examen?
Wat doe jij na je examen? Een duurzame carrière in de bouw begint met het kiezen van...
Werk in uitvoering bij Bouwmensen Apeldoorn!
Werk in uitvoering bij Bouwmensen Apeldoorn Bij Bouwmensen Apeldoorn bieden we opleidingen...
#destentor Taal boek voor de bouw slaat aan!
#destentor Taal boek voor de bouw slaat aan! #jegaathetmaken Hierbij de link naar het...
Tweede editie van de Tree House Challenge een groot succes!
De Tweede editie van de Tree House Challenge was een groot succes! Vier VMBO scholen zijn...
Grote belangstelling van leermeesters voor het opleiden van leerlingen in de bouw!
Wij hebben onze leermeesters op de hoogte gebracht van de veranderingen in het onderwijs,...
Administratief medewerker? Je kunt beter iets anders gaan doen!
Bron: AD Administratief medewerkers zonder baan zitten in zwaar weer. Hun baan verdwijnt...
Bouwmensen Apeldoorn gaat NXTLVL
“Het is nooit te laat om jouw talent te (her)ontdekken” Apeldoorn – ‘Waar ligt...
Op weg naar een carrousel van vakmensen #driestedenbusiness
Dubbelgesprek Op weg naar een carrousel van vakmensen Justin Schaufeli is vestigingsmanager...
Interview met hardwerkende, ijverige leerling!
Benjamin de Pater,        Leerling timmerman bij Bouwmensen-Apeldoorn. Benjamin...
Meteen aan de slag in de bouw
Voor zij - instromers en ouderen een warm welkom APELDOORN - Lekker werken in de bouw?...
Van kantoor naar bouwplaats: Hans liet zich noodgedwongen omscholen! #BouwmensenApeldoorn
Van kantoor naar bouwplaats: Hans liet zich noodgedwongen omscholen! #BouwmensenApeldoorn...
Deel deze pagina op:

Contact

Sleutelbloemstraat 69b
7322 AJ Apeldoorn
Postbus 4112
7320 AC Apeldoorn
E: info@bouwmensen-apeldoorn.nl
T: 055-366 45 87
F: 055-360 12 58
 
Whatsapp 06-53979409

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwsbrief

inschrijven Lees verder

Welkom bij Bouwmensen!
Welkom in de wereld van de bouw.

Bouwmensen is hét opleidingsbedrijf voor de bouw. Wij zorgen voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel voor de toekomst. Bouwmensen is een landelijke organisatie met bijna 30 aangesloten vestigingen. Wij werken samen met ervaren en betrokken partners in het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en met overheidsinstellingen. 

Meer over Bouwmensen en onze bouwopleidingen

Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS