Springen om bouwvakkers

Op zoek naar leerling-bouwvakkers. Het liefst veel
TILBURG – Leerling-bouwvakkers gezocht. En veel. En snel. Directeur Hans van Gestel van Bouwmensen in Tilburg zou het wel van de daken willen schreeuwen. Het opleidingsbedrijf biedt jongeren een kans om te werken en te leren.

Er zullen weinig mensen zijn die na een praatje met Hans van Gestel over zijn werk niet op z’n minst veel sympathie hebben voor bouwvakkers. Maar de directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen in Tilburg wil meer. Hij hoopt dat er – zeker ook nu de coronacrisis in andere sectoren hard toeslaat – veel jongeren overwegen om bouwvakker te worden.

Betaald
,,Er zijn er tienduizenden nodig”, weet Van Gestel. Via Bouwmensen kun je meteen aan de slag. Nou ja, na twee dagen dan. Die tijd hebben coördinator opleidingen Luc Ruwette en praktijkinstructeur Theo van de Wiel nodig om op de werkplaats van Bouwmensen op Stappegoor te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ruwette zoekt vervolgens een bijpassend bouwbedrijf en hup, je kunt gaan metselen of timmeren. Niet als stagiair, maar betaald. Onder leiding van een meewerkende leermeester van het bouwbedrijf waaraan je wordt gekoppeld. Maar in dienst van Bouwmensen, dus met nul financieel risico voor de deelnemende bouwbedrijven.

Drie jaar lang vier dagen per week werken (met een contract van 32 uur) en daarnaast één dag naar school op het ROC. Het is dat er nu een vakantieperiode volgt, anders waren Max Vromans (16) uit Biest-Houtakker en Willem van Gestel (16) uit Hilvarenbeek nu al begonnen. Afgelopen woensdag en donderdag mochten zij aan Van de Wiel en Ruwette laten zien wat ze kunnen (en wat nog niet). En vooral ook: aangeven wat ze willen gaan doen. Timmeren of metselen? Max en Willem gaan voor het eerste. In het geval van Max ‘logisch’, want zijn vader is timmerman. ,,Mijn ouders hebben niks met de bouw”, zegt Willem. ,,Maar timmeren lijkt mij mooier werk dan metselen, meer variatie.”

Vriendengroep
De twee kennen elkaar van school, het Kempenhorst College in Oirschot en zitten in dezelfde vriendengroep. Tijdens hun vmbo-opleiding hebben ze, vertelt Max, wel wat met hun handen gedaan, nog niet heel veel. Maar met hun 16 jaar gaan ze straks dus al wel mooi salaris verdienen, terwijl ze nog bij hun ouders wonen. ,,Of we gaan feesten als ons eerste salaris is gestort?” De ogen van Max twinkelen. ,,Dat kan niet hè, door corona.”
Bouwmensen, een landelijke organisatie, werd zo’n veertig jaar geleden opgericht door een aantal bouwbedrijven om de kloof tussen school en werken in de bouw kleiner te maken. Overigens: je hoeft geen 16 te zijn om via Bouwmensen aan een baan als bouwvakker te komen. ,,We hebben ook zijinstromers van in de 50″, zegt Van Gestel. ,,Als je echt ervoor wil gaan, dan zorgen wij dat het gaat lukken. Wij kunnen maatwerk leveren.”

Van Gestel vindt het treurig dat er in Tilburg niet of nauwelijks middelbare scholen meer zijn waar techniek kan worden gekozen. ,,Terwijl dit van oudsher een industriële stad is, maar de opleidingen hebben het laten versloffen.” Volgens Van Gestel mede omdat er lange tijd heel weinig waardering was voor technische beroepen. Praktijkbegeleider Theo van de Wiel beaamt dat. ,,Ik weet nog wel dat er vroeger basisscholen trots waren als er een jaar niemand doorstroomde naar de lts. Dan hadden ze het goed gedaan, vonden ze.”

Volgens Van Gestel vindt er langzaam maar zeker een herwaardering plaats. ,,Als ik op een infoavond op een middelbare school vertel dat op de bouw een timmerman of metselaar vaak hetzelfde startsalaris heeft als een hts’er, dan zie je die oren spitsen. En Tilburg komt met een Deltaplan Techniek. Hopelijk zet dat ook zoden aan de dijk.”

Energie
Joyce Hems van Van de Ven Bouw en Ontwikkeling bv, een van de grootste bouwbedrijven in deze regio, zegt ruimte te hebben voor veel meer leerling-bouwvakkers dan Bouwmensen kan leveren. ,,Zij moeten ze verdelen over de deelnemende bedrijven”, legt Hems uit. ,,Het is wel zo dat wij veel energie moeten steken in de begeleiding, maar dat hebben we er voor over. Is de klik er niet, dan herplaatst Bouwmensen zo iemand. En als-ie bijscholing nodig heeft, dan gaat hij of zij een paar dagen terug naar praktijkinstructeur Theo. Als ze na drie jaar hun diploma hebben bij het ROC, weten wij intussen precies wat we in huis hebben en heel vaak komen ze dan bij ons in dienst. Nogmaals, we staan te springen om goede bouwvakkers. Het gebeurt nu weleens dat er een project vertraging oploopt omdat er onvoldoende metselaars beschikbaar zijn. Dat is niet gewenst natuurlijk.”