Bouwmensen Almelo presenteert 8 april als eerste opleidingsbedrijf van Nederland een compleet pakket Virtual Reality-lesmethoden voor leerlingen van het komende schooljaar 2021/2022. Het VR-onderwijs (virtueel bouwen) is één van de onderdelen van de open dag nieuwe stijl van Bouwmensen Almelo. Belangstellenden kunnen zich al aanmelden.

Het gaat heel goed in de bouwsector. In de komende jaren moet een miljoen huizen gebouwd worden, de weg- en waterbouw (infra) heeft meer dan goed gevulde orderportefeuilles. Bouwbedrijven zoeken dan ook constant nieuwe arbeidskrachten. Dat biedt voor jongeren die nu kiezen voor de bouw, uitstekende loopbaanvooruitzichten.

Bouwmensen Almelo zet zich daarom schrap voor een flink aantal nieuwe aanmeldingen voor zijn opleidingen timmerman, metselaar en tegelzetter. Donderdag 8 april is er een open dag, maar nu al hebben zich meer dan twintig nieuwe leerlingen aangemeld. Directeur Robert Herman gaat er van uit dat het aantal nog flink gaat oplopen. Temeer hij ziet dat juist zijn opleiding in Almelo uit heel Twente leerlingen trekt.

Het opleidingsbedrijf in Almelo bouwde in de afgelopen decennia een uitstekende reputatie op. Een opmerkelijk groot aantal leerlingen werd Nederlands of Europees kampioen in zijn vakgebied en scoorde zelfs heel erg goed op wereldniveau. Maar Bouwmensen Almelo kreeg vooral faam door de vele innovaties in het bouwonderwijs, zoals het inzetten van de Virtual Reality bril bij het opleiden van leerlingen die ‘bouwvreemd’ (dat wil zeggen zonder een vooropleiding met bouwprofiel) binnenkomen.

Omdat VR onderwijs voor de bouw tot voor kort niet bestond, ontwikkelde Bouwmensen Almelo samen met the Virtual Dutchmen en de Universiteit van Utrecht zelf een eerste bouwopdracht/lesmethode voor de VR bril. Die pakte buitengewoon goed uit: leerlingen met geen enkele kennis van de bouw, snapten in recordtijd wat de bedoeling was – en vonden het nog eens heel erg leuk ook. In het afgelopen jaar maakte Bouwmensen Almelo daarom nog eens vier opleidingsmodules voor de VR bril. Dat brengt het totaal op vijf: uitzetten (maatvoering), bekistingen maken, een stelopdracht, plafonds aanbrengen en dakwerk.  Samen vormen de vijf een compleet pakket VR lesmethoden dat ingezet gaat worden in het nieuwe opleidingsjaar 2021/2022. De presentatie van het hele bouwpakket is op de Open Dag 2021, op 8 april.

Overigens stopt het niet met de ontwikkelingen van VR-onderwijs, meldt directeur Robert Herman. Binnenkort kunnen groepen leerlingen met de VR-bril samen opdrachten uitvoeren en kan ook de instructeur hun digitale wereld binnenstappen en aanwijzingen geven. ‘Ongekend’, aldus Herman.

Vmbo-schoolverlaters, jongvolwassenen en twintigers die een carrière-switch overwegen, zijn welkom om met VR-bouwonderwijs kennis te maken op de open dag op donderdag 8 april. Die open dag bij Bouwmensen Almelo krijgt overigens een nieuwe opzet. Iedereen die komt, krijgt een persoonlijk gesprek met een van de medewerkers van het opleidingsbedrijf. Die kan alle vragen over de opleiding beantwoorden. Verder is er – indien gewenst – een rondleiding door het opleidingsbedrijf, bezichtiging van het innovatiehuis, kennismaking met de VR lesmethoden en de andere vormen van digitaal onderwijs bij Bouwmensen. Tijdens de open dag worden de RIVM maatregelen in acht genomen.

De open dag met VR-onderwijs is op donderdag 8 april van 14.00 – 20.00 uur. Aanmelden: info@bouwmensenalmelo.nl of 0546  82 80 52.