Transitiehuis Gelderland zoekt zij-instromers voor de bouw

Er is een groeiend tekort aan vakmensen in de bouw. De woningnood in Gelderland is hoog en de bouwwereld verandert snel. Vrijdag 26 maart 2021 gaf gedeputeerde Peter Kerris het startsein voor Transitiehuis Gelderland in Apeldoorn. Dit bouwinitiatief stoomt zij-instromers klaar voor een baan in de bouw, installatie en elektrotechniek.

Peter Kerris: “We moeten de komende 5 jaar 45.000 woningen bouwen om de woningnood in Gelderland aan te pakken. We hebben vakmensen nodig om die woningen te bouwen. Met het Transitiehuis Gelderland (THG) geven we zij-instromers een kans op een baan in de bouw, installatie en elektrotechniek.”

Maatwerktrajecten

Het Transitiehuis Gelderland (THG) is een initiatief van Bouwmensen Apeldoorn. Met de ROC’s in de regio zet het THG onderwijstrajecten op voor verschillende soorten zij-instromers. Naast een eigen campagne werkt het THG, voor de werving van nieuwe kandidaten, met de gemeente en het UWV.

Het THG is voor:

  • mensen met werk naar werk
  • mensen in de bijstand
  • mensen met een uitkering
  • statushouders
  • schoolverlaters

Versneld opleiden

Het THG in Apeldoorn leidt zij-instromers versneld op voor een baan in de bouw, installatie en elektrotechniek. Met speciale aandacht voor statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast scholing biedt het THG ondersteuning op sociaal maatschappelijk gebied, onder andere met het programma ‘Tel mee met Taal’.

Brede Techniekopleiding

Nieuwe werknemers leiden ze breed op in de techniek, door samen te werken met Bouw, Installatietechniek en de Onderhoudsbranche. Zo krijgen deelnemers een betere voorbereiding op de toekomstige arbeidsmarkt, werkgevers voldoende inzicht in de talenten van nieuwe werknemers en doet het onderwijs meer ervaring op met maatwerk voor scholingstrajecten.

Talent Beter Benutten

“Het maken van een goede match voor zij-instromers is nodig voor de bouwversnelling. De juiste medewerker op de juiste plek” zegt Martien van Reen van het THG. “We moeten talent beter benutten. Veel mensen die solliciteren op een baan in de bouw maar buiten de boot vallen verdwijnen nu uit beeld. Zonde, ze zijn namelijk wel geïnteresseerd om in de bouw aan de slag te gaan. Misschien niet als timmerman, maar wel als monteur. Dus laten we er voor zorgen dat we deze mensen behouden voor de bouw in Gelderland.”