Timmerman in spe bouwt aan eigen vakschool in Apeldoorn

Het nieuwe onderkomen van Bouwmensen Apeldoorn aan Kanaal-Noord is de bakermat voor vakbekwame timmerlieden, metselaars en tegelzetters. Het nieuwbouwproject is met de hulp van leerlingen van het (middelbaar) bouwonderwijs tot stand gekomen. De oplevering vindt plaats op donderdag 28 mei.

Geen muur zo recht als die van een instant-noodgebouw. Elk segment past op de millimeter nauwkeurig tussen betonnen palen die vooraf zijn gemaakt. Volkomen vlak en precies horizontaal de vloeren en plafonds ertussen, prefab wandjes, ramen en deuren erbij en… klaar is Kees. Zo ongeveer ontstond in 1992 het noodgebouw voor toekomstige vaklieden die er tussen vier muren leerden timmeren, metselen en tegelzetten.

Klimaatbeheersing

Hoe anders is het nieuwe gebouw op slechts enkele meters afstand dat in een half jaar werd gebouwd en waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. Niets is standaard. De niet-ingevoegde ‘superstrakke’ stenen, asymmetrische ramen en een ludiek kleurenspel van geel, grijs, bruin en wit wekken volgens bouwmanager van Reen de indruk dat binnen wordt gemetseld en getimmerd. De klimaatbeheersing is uitstekend door 102 zonnepanelen, twee warmtepompen en goed-geïsoleerde muren.

Van Reen noemt het pand dat uit twee lagen bestaat een verrijking voor het aanzicht van Kanaal Noord. Na de zomervakantie kunnen er zo’n honderd bouwgezellen in vijf verschillende ruimtes hun vak tot in de finesses leren. Voorlopig zal hun aantal echter aanzienlijk minder zijn, aangezien het Corona-virus met grillige hand regeert. In de eerste periode zullen er waarschijnlijk niet meer dan vijf leerlingen in een lesruimte aanwezig mogen zijn.

“Het leuke van het timmermans­vak is de verwonde­ring die je als timmerman voelt als je voldaan naar het eindresul­taat kijkt.”

Praktijkervaring

Tijdens de bouwperiode konden leerlingen van Bouwmensen Apeldoorn in het kader van hun opleiding er enige tijd praktijkervaring opdoen. Eén van hen, Jimmy Hayes zelfs permanent. Maar ook al is leerling-timmerman Matthijs Toorn (19) slechts een paar weken bij de afbouw betrokken, timmeren en zagen zijn zijn lust en zijn leven. Met veel plezier hanteert hij de daarvoor benodigde gereedschappen en volgt de lessen met grote interesse om over drie à vier jaar als volleerd timmerman af te kunnen studeren.

Timmerman word je eigenlijk niet maar timmerman ben je, volgens Matthijs, die als kind al niets liever deed dan er met de hamer op los te slaan. Niet in het wilde weg, maar systematisch en zo precies mogelijk: Hamertje-Tik, Zaagje-Zaag, Schaafje-Schaaf en andere bekende timmermansspelen. ‘’Het leuke van het timmermansvak is de verwondering die je als timmerman voelt als je voldaan naar het eindresultaat kijkt,’’ vindt Van Reen. Bovendien is er volgens hem alleen al in de vervangingsbouw handenvol werk.

Vacature

Matthijs wil na afloop van zijn opleiding bij Bouwmensen Apeldoorn het liefst in de ruwbouw gaan werken om aan de basis van nieuwe projecten te staan. Hij kijkt verwachtingsvol naar uitvoerder Hellwich Westera van de Van Norel Bouwgroep uit Epe, die is belast met de uitvoering van het project. Misschien dat er aan het eind van zijn opleiding een vacature als timmerman is? ‘’Niets is zeker, maar voor een goeie timmerman is er altijd werk,’’ garandeert bouwmanager Van Reen.

Bouwmensen Apeldoorn is gesitueerd tussen de Sleutelbloemstraat (69B) en Kanaal Noord. Op 28 mei wordt het gebouw officieel opgeleverd, waarna in eerste instantie de staf er zijn intrek zal nemen. Na de zomervakantie beginnen de eerste opleidingen.

https://www.destentor.nl/apeldoorn/timmerman-in-spe-bouwt-aan-eigen-vakschool-in-apeldoorn~a4a960a9/?fbclid=IwAR3J01ARNB_R9uP9VFl7R_w3eW1nL6HEHgD9hJSaM_ZV3wKs9nrDSJ-Ozn0&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F

Nieuwe pand Bouwmensen Apeldoorn