Studenten ontwerpen nieuwe werkplaats

16 april 2021

Opleidingscentrum Bouwmensen locatie Horst heeft plannen voor een nieuwe werkplaats voor de studenten die worden opgeleid tot bijvoorbeeld metselaar en tegelzetter. Het ontwerp hiervoor wordt gemaakt door studenten van de opleiding. Een nieuwe bouwplaats op het terrein moet daarnaast de verschillende stadia van een bouwproject gaan verbeelden.

“Hoe vet is als je als 17-jarige kunt zeggen: mijn eerste project staat daarbuiten?”, zegt Thijs Geenen, locatiemanager. Studenten van het middenkaderfunctionaris bouw zijn de afgelopen weken aan de slag gegaan met de opdracht: maak een ontwerp voor de nieuwe loods waar de toekomstige vakmensen praktijkles krijgen. Daarbij gelden enkele criteria, geeft hij aan. “Zo moet er een vrij uitzicht zijn op de bouwplaats, moet het gebouw multifunctioneel zijn en duurzaam. Door het plaatsen van zonnepanelen bijvoorbeeld en de opslag van water.” Op de plek waar de nieuwe hal moet komen, staat nu nog een kleine loods waar de studenten les krijgen. Die voldoet echter niet meer aan de eisen van de tijd. Directeur René Mobers: “De bouwwereld ontwikkelt zich snel. Als opleidingscentrum moeten we met die ontwikkelingen meegaan en de nieuwste technieken laten zien. Niet alleen voor leerlingen die van de middelbare school komen, maar ook de zij-instromers. Er komt niet alleen een nieuwe hal, maar ook een moderne bouwplaats waarop de diverse stadia van een bouwproject te zien zijn, van bouwput tot fundering tot compleet bouwwerk. Studenten leren hier wel de basisvaardigheden, maar hebben bijvoorbeeld voordat ze op stage gaan nog nooit op een steiger van zes verdiepingen gestaan. Daar willen we ze beter op voorbereiden. Een zij-instromer heeft daarnaast geen tijd voor een tweejarige opleiding en wil het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Die mogelijkheid willen we ook kunnen bieden.”

Faciliteren
Ook Limburg kampt de komende jaren met ontgroening. Het aantal jongeren daalt, terwijl de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw enorm toeneemt. “We hebben er graag jongens én meiden bij”, zegt Mobers. “Daarnaast zien we ook dat mensen zich, zeker in deze tijden, gaan heroriënteren op hun baan en naar andere sectoren gaan kijken. We hopen dat deze nieuwe faciliteiten een aanzuigende werking hebben op studenten die interesse hebben in een beroep in de bouw. Samenwerkingen met scholen voor het voortgezet onderwijs en Gilde Opleidingen vinden we daarbij heel belangrijk. Het is begrijpelijk dat een Dendron College of Raayland niet alle middelen voor technisch onderwijs in huis hebben. Wij kunnen zij daarin faciliteren.”

Zomer 2022
De nieuwe loods wordt zo’n 1.000 vierkante meter groot. Door drie groepjes studenten zijn drie ontwerpen gemaakt, waarvan er uiteindelijk één wordt gekozen en daadwerkelijk wordt gebouwd. De studenten worden zo veel mogelijk bij het project betrokken. Geenen: “Zij moeten hun plan ook presenteren aan het bestuur en waar het kan gaan ze meehelpen met de bouw.” Volgens Mobers heeft het opleidingscentrum geen grote haast met de bouw. “Ik verwacht dat eind van het jaar de schop de grond in kan en dat we dan in de zomer van 2022 erin kunnen.”

Artikel Horst aan de Maas