Nieuw in Friesland! PAGO en DIA bij Bouwmensen Friesland

07 oktober 2020

Aangezien de pensioenleeftijd voor velen, zo ook voor bouwvakkers, in de afgelopen jaren is gestegen, is er met de cao-onderhandelingen afgesproken dat iedereen in de bouw meer gaat doen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

PAGO en DIA afgenomen bij Mart Eerligh directeur Bouwmensen Friesland

PAGO en DIA

Bouwmensen Friesland heeft daarin het initiatief genomen en biedt sinds oktober 2020 het Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en de Duurzame inzetbaarheidsanalyse (DIA) aan op haar locatie in Leeuwarden. En dat is nieuw, want tot nu kon men daarvoor alleen terecht bij bedrijven in het midden van het land.

Het medisch onderzoek (PAGO) is maandag 5 oktober, bij wijze van een kick-off, afgenomen bij verschillende medewerkers van diverse bouwbedrijven. PAGO is in principe een onderdeel van een DIA. Bij de laatste staat vooral de persoon zelf centraal, hoe hij of zij functioneert op de bouw. Komen er daarna op basis van de testen ook scholingsvragen naar voren dan worden daarvoor tweedelijns DIA-gesprekken gevoerd, opnieuw op locatie bij Bouwmensen Friesland.

Samengevat is naast het medische aspect dus ook gekeken naar de ontwikkelmogelijkheden en zijn bij de deelnemers haalbare doelen vastgelegd. Vervolgens kunnen de werknemers van hun eigen ‘duurzaam inzetbaar’ beschikbare budget aangeven hoe zij zich verder wensen te ontwikkelen en wat zij daar (ook op het gebied van hun gezondheid) voor nodig hebben.

Ieder bouwbedrijf in Friesland, dat werkt onder de Bouw-cao, kan voor haar medewerkers de PAGO/DIA kosteloos aanvragen bij Bouwmensen Friesland. Daarnaast kan de bouw er terecht voor bijscholing, nascholing en omscholing. Bijvoorbeeld voor een 3-daagse Leermeestercursus, VCA, BHV, veiligheid en duurzaamheid.

Werkplaats, leslokalen en keuringsruimte

Het opleidingsbedrijf Bouwmensen Friesland beschikt op haar locatie al over een werkplaats en leslokalen en heeft voor de PAGO een aparte keuringsruimte ingericht. Daarmee kunnen ze nu alle diensten op het gebied van DIA en PAGO aanbieden in Friesland. Vanzelfsprekend coronaproof.

Vragen over PAGO en DIA?

Meer informatie bij Mart Eerligh, directeur Bouwmensen Friesland op tel.nr. (058) 215 70 37.