De bouw schreeuwt om mensen! Er is werk in overvloed, maar niet genoeg vakmannen om de klus te klaren. Bij Bouwmensen Deventer – Raalte – Zutphen leiden we je op tot timmerman, metselaar, tegelzetter of uitvoerder bouw. Voor wie doorstroomt vanuit de middelbare school, maar we bieden ook opleidingen voor zijinstromers. Een interview met twee heren die vanuit een andere sector komen en zich nu laten omscholen in de bouw!


Omscholen in de bouw

Omscholen in de bouw = de combinatie van werken en leren, direct geld verdienen en 100% baangarantie in de komende jaren. Wij zeggen altijd: “Je hoeft niet handig te zijn, als je het maar wilt worden”. De bouw staat open voor iedereen. Christiaan en Han kunnen hierover meepraten. Beiden komen uit een ander vakgebied en zijn vorig jaar begonnen aan onze opleiding Basis Timmeren op MBO niveau 2. Wij spraken ze na werktijd!

Han: van de boerderij naar de bouwplaats

Han is 46, woont in een boerderij in Salland maar hij werkt er sinds kort niet meer. Hij is vorig jaar (2020 – 2021) als zij-instromer begonnen aan de opleiding Basis Timmeren van Bouwmensen Deventer. “Ik woonde en werkte in een boerderij, maar de agrarische sector bood nog maar weinig toekomst. Ik heb de zaak kunnen verkopen en huur mijn huis nu van de nieuwe eigenaar.” We hebben Han vier vragen voorgelegd over het omscholen in de bouw en zijn ervaring tot nu toe!

1. Kun je het werk dat je hiervoor deed beschrijven?
“Ik zat in agrarische sector. Ik werkte zeven dagen per week op de boerderij, die tot vorig jaar van mij en mijn broer was. Je staat ‘s ochtends om 5:00 uur op en werkt vaak tot 20:30 uur door. Lange dagen!”

2. Wat zijn nu je toekomstplannen?
“Ik volg de opleiding Basis Timmeren bij Bouwmensen Deventer en werk tegelijkertijd bij Bouwbedrijf Gebr. Meijer in Raalte. Hier werk ik met een vaste collega, die me de fijne kneepjes van het vak leert.”

3. Hoe bevalt het omscholen in de bouw?
“Ik vind het hartstikke leuk. De agrarische sector en de bouw lijken wel een beetje op elkaar. Het is beiden veel met je handen werken, alleen nu ben ik al om 16:15 uur vrij en de weekenden ook. Het voelt net als halve dagen werken voor mij! Op de bouwplaats werk ik veel samen en spreek ik veel mensen, een stuk meer dan op de boerderij. Dat maakt het werk leuk en afwisselend.”

4. Waarom heb je voor de bouw gekozen?
“Omdat de boerderij niet meer voldoende opleverde, moest ik op zoek naar ander werk. Ik hoorde via via dat je in de bouw kunt leren en werken tegelijk. Ik hou van met mijn handen werken, dus dit was een logische keuze! Bouwmensen Deventer heeft een speciale regeling voor zij-instromers, waarbij ze rekening houden met je gezinssituatie. Dat vond ik als vader ook erg fijn!”

Christiaan: “Ik ben gaan doen wat ik echt leuk vind!”

Christiaan is 29, hij werkte tot vorig jaar als accountmanager woonisolatie. Een hele andere tak van sport. Iets waarin hij voor zijn gevoel niet goed tot zijn recht kwam. “Dan ga je jezelf wel achter je oren krabben: ‘Waar word ik wel gelukkig van?, Waar krijg ik energie van?, Wat vind ik écht leuk om te doen?’. Het werd een opleiding Basis Timmeren. Hoe bevalt het omscholen in de bouw hem? En wat zijn Christiaan’s toekomstplannen? We legden hem dezelfde vier vragen voor!

1. Kun je het werk dat je hiervoor deed beschrijven?
“Ik werkte als accountmanager woonisolatie, in de sales dus. Ik merkte al een tijdje dat ik er niet op mijn plek zat. Niet bij mijn laatste baan, maar daarvoor ook al niet. Ik had echt de behoefte om iets te gaan doen dat ik leuk vind!”

2. Wat zijn nu je toekomstplannen?
“Ik wil vooral weer met plezier naar mijn werk gaan. Dat is gelukt! Ik volg één dag in de week theorie bij Bouwmensen Deventer en werk de andere vier dagen bij Mensink in Broekland. Timmeren was altijd al mijn hobby, nu verdien ik er ook geld mee.”

3. Hoe bevalt het omscholen in de bouw?
“Het bevalt erg goed! Ik doe eindelijk weer werk waar ik energie van krijg! Bij Mensink werkt iedereen in duo’s, ik ook. Zo ga ik dagelijks met een ervaren timmerman op pad en leer ik in de praktijk. Je wordt meteen in het diepe gegooid: ‘Ga het maar doen. Als het fout gaat, jammer dan, dan leer je er weer van!’. Door zelf te vallen en op te staan leer je het meest.”

4. Waarom heb je voor de bouw gekozen?
“Ik vind het leuk om mooie dingen te maken, met mijn handen bezig te zijn, het liefst in de buitenlucht. Timmeren vind ik geweldig. Ik volg nu de tweejarige opleiding Basis Timmeren (niveau 2) bij Bouwmensen Deventer en het bevalt zo goed dat ik hierna door wil voor Allround Timmeren.”


Wil jij direct als zij-instromer aan de slag?
✆ Bel of app ons op: 06 14 99 80 03

Bouwmensen Deventer Raalte Zutphen
Schonenvaardersstraat 6, Deventer
info@bouwmensen-deventer.nl
www.bouwmensen-deventer.nl