Jongeren kiezen weer voor de bouw

26 maart 2019

Jongeren kiezen weer voor de bouw

De vlag kan uit bij Bouwmensen Twente en het ROC van Twente. In jaren is het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor de bouw niet zo groot geweest. Woensdagavond 17 april was het daarom weer ouderwets ‘full house’ in de grote praktijkhal aan de Veldkampsweg. Ruim honderd timmerlieden, metselaars en tegelzetters met hun ouders werden er verwelkomd en bondig geïnformeerd over wat ze mogen verwachten zodra ze met hun bouwopleiding gaan beginnen.

Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo’n zeventig bouwondernemingen uit Almelo, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland en Tubbergen. Bouwmensen Twente neemt leerling bouwvakkers (timmerlieden, metselaars en tegelzetters) in dienst en detacheert hen bij aangesloten bouwondernemingen. Het ROC van Twente verzorgt 1 dag in de week de theorieopleiding van de leerling bouwvakkers, Bouwmensen Twente staat 4 dagen in de week garant voor hun praktijkopleiding op de bouw en in de eigen praktijkhal.

Vorig jaar signaleerde Bouwmensen Twente in Almelo voor het eerst een stijgend aantal aanmeldingen van jongeren dat bouwvakker wil worden, maar dit jaar overtreft de verwachtingen. Tot nog toe zijn er al veertig aanmeldingen, en het is nog maar april. Ervaring is dat tot aan de zomervakantie nieuwe leerlingen binnenstromen. Timmeren is veruit favoriet met bijna dertig leerlingen, onder wie voor het eerst niet één maar zelfs twee jonge vrouwen.

Lisa ………uit Geesteren, leerling van Het Noordik, gaat timmervrouw worden. Zoveel was woensdagavond al duidelijk. Waarom de bouw haar trekt, weet ze eigenlijk niet. Maar toen ze het thuis tegen haar ouders vertelde, probeerde haar vader het uit haar hoofd te praten. Hij werkt zelf in de bouw en dacht hoofdschuddend: ’Meisjes in de bouw…..’ Omdat Lisa persisteerde, gooide hij het over een andere boeg. Lisa moest maar aan den lijve ervaren hoe het werkt op de bouw, en hij regelde een vakantiebaantje op de bouwplaats. Lisa moest aan het werk, op de vingers gekeken door een echte leermeester. Wat schetst vaders verbazing: het beviel zowel Lisa als het aannemersbedrijf Dura Vermeer uitstekend.

De jongeren die zich al hebben aangemeld voor de opleiding bouw bij Bouwmensen Twente, moesten woensdagavond direct na de ontvangst al fonkelnieuwe veiligheidsschoenen passen. Die krijgen ze als ze na hun vmbo-eindexamen beginnen aan de oriëntatieweek in juni. In die week krijgen ze de verplichte opleiding veiligheid op de bouw, een medische keuring en doen zij de eerste bouwwerkzaamheden. Die oriëntatieweek krijgt een vervolg in de eerste week na de bouwvakvakantie, tot het moment dat de leerlingen aan de slag gaan op de bouw met een leermeester.

Zowel het ROC van Twente als Bouwmensen Twente zijn erg blij met de groeiende belangstelling voor het werken in de bouw. ‘De bouw is booming, en de mensen zijn heel hard nodig’, benadrukte directeur Robert Herman nog maar eens. Het feit dat ook vrouwen kiezen voor de opleiding timmeren, juicht hij alleen maar toe. ‘Dat is echt een heel goede zaak’.

Bij Bouwmensen Twente is de inschrijvingstermijn voor het nieuwe leerjaar 2019-2020 nog tot de bouwvakvakantie geopend. Ook neveninstromers kunnen zich melden.