Leerlingbegeleider naar de bouwplaats

Hulp van Bouwmensen Almelo

voor alle aannemersbedrijven

Bouwmensen Almelo gaat per direct alle bouwondernemingen in de gemeente Tubbergen actief ondersteunen bij de opleiding van hun leerlingen. Het opleidingsbedrijf heeft daarvoor een speciale leerlingbegeleider aangesteld: de 30-jarige Martijn Brama. De geboren en getogen Albergenaar gaat de bouwbedrijven twee tot drie keer per jaar bezoeken en helpen. 

Bouwmensen Almelo is het opleidingsbedrijf van zo’n 70 aannemersbedrijven uit Almelo, Tubbergen, Twenterand, Dinkelland en Borne. Het opleidingsbedrijf neemt leerling-timmerlieden, -metselaars en -tegelzetters in dienst en leent hen uit aan aangesloten bouwbedrijven. De leerlingen krijgen de theorielessen van het ROC van Twente en worden op de bouwplaats begeleid door leermeesters die ook zijn opgeleid door Bouwmensen Twente.

Deze leermeesters krijgen nu hulp van Martijn Brama. Hij checkt bij zijn bedrijfsbezoeken of de leerling al zijn verplichte opdrachten op tijd – en goed – doorloopt, kijkt waar extra hulp nodig is en zal zowel leerling als leermeester helpen.

Tot nu toe werden de bedrijfsbezoeken door de instructeurs van Bouwmensen Twente gedaan, zodra hun eigen werkzaamheden dat toelieten. Directeur Robert Herman gaat de leerling ondersteuning flink uitbouwen, nu zowel bouwondernemingen, zijn eigen instructeurs als het opleidingsbedrijf zelf steeds drukker worden. Herman: ‘Ik wil voorkomen dat we onze leerlingen uit het zicht verliezen omdat we ze door de grote drukte drie, vier maanden achter elkaar niet zien. De kans bestaat dan dat ze wel goed werken op de bouwplaats, maar hun opleiding uit het oog verliezen en daardoor achterstanden oplopen. Martijn Brama gaat dat goed bewaken. Mochten leerlingen achterlopen met hun opdrachten of moeite hebben met een onderdeel van hun opleiding, gaat hij ervoor zorgen dat die worden ingelopen. Dat doet hij in goed overleg met de leermeester.’ Herman is ervan overtuigd dat de hulp van Bouwmensen ook door de leermeesters wordt gewaardeerd. ‘De eerste bevindingen zijn positief. We merken dat onze leerlingen de aandacht leuk vinden en dat ze in 9 van de 10 gesprekken aangeven dat ze iets niet goed snappen.’

Brama beperkt zich overigens niet tot het ondersteunen van leerlingen en leermeesters. Hij wordt ook de ogen en oren van Bouwmensen Almelo zelf. Herman: ‘De ontwikkelingen in de bouw gaan heel snel. Er komen voortdurend nieuwe materialen, nieuwe toepassingen, nieuwe technieken. Martijn Brama zal die innovaties goed in de gaten houden en aan ons doorgeven, zodat we als opleidingsbedrijf ook up-to-date blijven.’

Leerling-begeleider Martijn Brama heeft er zelf heel erg veel zin in. Hij is hobby-timmerman en krijgt zelf een versnelde opleiding van instructeur Frank Hulskotte. Brama wordt in de komende weken bij alle bouwondernemingen geïntroduceerd door collega-instructeur Gerjo Smelt.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen