Een opleiding volgen bij Bouwmensen Deventer is werken en leren tegelijkertijd. Iedere leerling wordt bij een aannemer in de buurt gekoppeld aan een leermeester of begeleidend vakman. Deze leermeesters zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van jongens en meiden in de bouw. Het zijn vakmannen in hart en nieren, die hun kennis overdragen aan de nieuwe generatie. Wij interviewden een leerling en leermeester in de bouw over hun ervaringen.

Hoe word je leermeester in de bouw?

Iedereen kan Leermeester worden, maar om leerlingen te mogen begeleiden moet je bij een erkend leerbedrijf werken en in bezit zijn van een officiële leermeesterdiploma. Daarnaast moet je het natuurlijk ook leuk vinden om te doen! Aan welke taken moet je denken? En hoe wordt de begeleiding ontvangen? Wij spraken leermeester Jelmer en leerling Luuk op de bouwplaats.

Jelmer is 31, hij is Leermeester en werkt bij R&S Allround Timmerwerken in Haarle. Na het behalen van zijn vmbo- diploma aan het Carmel college is hij op 15-jarige leeftijd begonnen aan de opleiding Timmeren bij Bouw Basic, het voormalig Opleidingsbedrijf van Bouwmensen Deventer. “Ik heb alle drie de opleidingsrichtingen met succes afgerond. Dit duurde in totaal 6 jaar. Nu heb ik alweer 15 jaar ervaring in de bouw.”

We legden Jelmer 4 vragen voor over het leermeesterschap en zijn ervaringen tot nu toe!

Hoe ben je leermeester geworden?

“Ik ben nu al ruim een jaar leermeester. Voordat Luuk aan de opleiding Basis Timmeren begon, had ik aangegeven dat ik hem wel wilde begeleiden voor een vaste periode. Zodoende ben ik leermeester geworden. Puur omdat ik goede begeleiding en volledige begeleiding belangrijk vind.”

Kun je de functie leermeester beschrijven?

“Wat een leermeester doet is begeleiden en het vak overbrengen. Wat best lastig kan zijn. Je moet als leermeester geduld hebben, ook al val je dan soms in herhaling. Van fouten leer je uiteindelijk. Soms klinkt het voor jezelf heel logisch maar interpreteert een leerling dit toch anders. Het is mijn taak om dit goed over te brengen. Je inleven in een leerling en gevoelens en gedachten begrijpen zijn vaardigheden die een leermeester moet beheersen.”

Begeleiding vergt tijd. Hoe ga je daar mee om?

“Een leerling kost tijd. Daar ben ik me goed van bewust. Dat verdien je niet terug. Maar omdat je er nu juist meer tijd in steekt levert dit later meer op.”

Wat verwacht je van een leerling?

“Discipline en respect zijn belangrijke punten, niet alleen richting klanten maar ook naar mij en mijn collega’s toe. Als je een goede klik hebt met je leerling, kun je makkelijker dingen uitleggen dan wanneer je geen klik hebt met een persoon. Ik ga daarom altijd op zoek naar raakvlakken. Er is altijd wel een raakvlak te vinden in werk, sport of vrije tijd.”

Luuk is 17, hij is vorig jaar (2020-2021) begonnen aan de 2-jarige opleiding Basis Timmeren bij Bouwmensen Deventer en is uitgeplaatst bij R&S Allround Timmerwerken. “Via via hoorde ik dat je bij Bouwmensen Deventer een opleiding tot Timmerman kon volgen. Eenmaal begonnen, weet ik écht 100% zeker wat ik later wil worden.”  Ook Luuk beantwoordde 4 vragen voor ons.

Hoe is jouw ervaring met je leermeester?

“Goed!”  … Moet ik maar even weggaan!”, grapt Jelmer die vlakbij zit) … Luuk gaat verder: “Ik zou geen andere leermeester willen. Hij begeleidt me niet alleen, maar geeft mij ook de ruimte om het zelf uit te zoeken. Met vragen kan ik altijd bij hem terecht, maar praktijkervaring doet ook veel!”

Wat verwacht je van een leermeester?

“Dat hij mij het complete vak leert. Dat is wel de doelstelling. In het eerste jaar begon dit stap voor stap, maar ik leer steeds meer. Ik moet voor de opleiding een aantal toetsen doen. Het voordeel is dat Jelmer dezelfde bouwopleiding heeft gevolgd en goed weet wat er van een Leermeester wordt verwacht. Ik hoef hem bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe een online beoordeling werkt.”

Waarom heb je gekozen voor een bouwopleiding?

“Ik wist eigenlijk totaal niet wat ik wilde. Ik vond het leuk om bezig te zijn, iets leuks te maken. Ik werd getipt om bij R&S Allround Timmerwerken stage te gaan lopen en tijdens de stage dacht ik: ‘Dit wordt ‘m!’ Het was een stage van een week. Daarna heb ik daar alle vakanties gewerkt en nu volg ik de opleiding tot Basis Timmerman.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Na mijn opleiding Basis Timmeren wil ik de tweejarige opleiding Allround Timmeren gaan volgen. En daarna misschien nog de opleiding Uitvoerder Bouw. Ik weet nu in ieder geval wat ik wil.”

Leermeester worden?

Heb je affiniteit met het opleiden en begeleiden van leerlingen in de bouw? En wil je Leermeester worden? Voor meer informatie neem contact op met Gerben Beusekamp van Bouwmensen Deventer.

✆ Bel of app ons op: 06 14 99 80 03

Bouwmensen Deventer Raalte Zutphen
Schonenvaardersstraat 6, Deventer
info@bouwmensen-deventer.nl
www.bouwmensen-deventer.nl