Een opleiding volgen bij Bouwmensen Deventer is werken en leren tegelijkertijd. Iedere leerling wordt bij een aannemer in de buurt gekoppeld aan een leermeester of begeleidend vakman. Deze leermeesters zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van jongens en meiden in de bouw. Het zijn vakmannen in hart en nieren, die hun kennis overdragen aan de nieuwe generatie. Wij interviewden een leerling en leermeester in de bouw over hun ervaringen.

Hoe word je leermeester in de bouw?

Om leerlingen te mogen begeleiden moet je bij een erkend leerbedrijf werken en in bezit zijn van een officiële leermeesterdiploma. Daarnaast moet je het natuurlijk ook leuk vinden om te doen! Aan welke taken moet je denken? En hoe wordt de begeleiding ontvangen? Wij spraken leermeester Maarten en leerling Rick op de bouwplaats.

Maarten Kraassenberg

Maarten (37) is leermeester en werkt al 16 jaar bij Kappert Bouw in Warnsveld. Na de technische school in Doetinchem volgde hij de timmeropleiding aan het NVOB in Doetinchem, het voormalig Opleidingsbedrijf van Bouwmensen Doetinchem. Daar deed hij de opleidingen primair en voortgezet Timmeren. Beide opleidingen duurden respectievelijk 2 jaar. Daarna heeft Maarten via Kappert Bouw de tweejarige opleiding: Restauratiebouw gedaan.

We hebben hem 4 vragen voorgelegd over het leermeesterschap en zijn ervaringen tot nu toe!

Hoe ben je leermeester geworden?

“Ik ben door mijn werkgever gevraagd of ik interesse had om leermeester te worden. Ik had voor die tijd al leerjongens bij me maar een leermeestercursus bleef uit. Na het vertrek van een aantal collega-Leermeesters werd ik gevraagd als leermeester.”

Leermeester

Kun je de functie leermeester beschrijven?

“Begeleiding geven aan leerlingen hoe dingen moeten en hoe sommige dingen juist niet moeten. Daar probeer ik ze in te sturen. Dat is het in grote lijnen”

Begeleiding vergt tijd. Hoe ga je daar mee om?

“Dat kost zeker tijd. De ene dag meer dan de andere dag. We moeten er meer tijd voor vrij maken. Als je twijfelt om leermeester te worden: gewoon doen! Baat het niet dan schaadt het niet! Het is een stukje investering voor niet alleen het bedrijf waar je werkt maar ook voor de toekomst in de bouw.”

Wat verwacht je van een leerling?

“Dat hij in ieder geval op tijd komt en doet wat ik hem leer. Verder heb ik geen hele hoge verwachtingen. Ik ben wat dat betreft niet zo heel moeilijk. Vooral het zelf doen is belangrijk. Een leerling moet niet alleen maar staan kijken. Als hij gewoon zijn ding doet en kijkt hoe wij het doen dan hobbelt hij zo mee. In mijn ogen pikt hij op deze manier het werk het snelst op.”

Leerling timmeren

Rick (17) is vorig schooljaar (2020-2021) begonnen aan de tweejarige opleiding Basis Timmeren bij Bouwmensen Deventer en is uitgeplaatst bij Kappert Bouw. “Ik wil in de bouw blijven. Kijk er ook echt naar uit. Mijn ouders horen ook elke keer van mij dat ik mezelf wel zie rondrijden in een bouwbus en overal naar allerlei klussen toe rijdt. Als een echte timmerman!”

Hoe is jouw ervaring met je leermeester?

“Met Maarten kan ik goed overweg. Hij communiceert duidelijk. Vooral de aanwijzingen die hij geeft. Hij laat mij heel veel dingen zelfstandig doen. Komt af en toe wel kijken hoe het gaat. Dat vind ik wel fijn aan Maarten dat hij niet constant op mijn vingers kijkt.”

Wat verwacht je van een leermeester?

“Ik verwacht van een leermeester dat hij af en toe kijkt en vraagt hoe het gaat en vooral bezig is met wat ik voor de opleiding moet doen. Dat dit niet mijn eigen verantwoordelijkheid is. Maarten denkt en kijkt voorruit. Ook als er praktijkopdrachten zijn die ik moet doen voor school is hij er snel bij.”

Waarom heb je gekozen voor een bouwopleiding?

“Ik kon vroeger op de basisschool niet goed stil zitten. Maar was wel technisch met mijn handen. Een kantoorbaan is niets voor mij. Op de middelbare school had ik de keuzemodule Bouw gekozen waar uiteindelijk mijn hart bij ligt.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik wil in de bouw blijven. Kijk er ook echt naar uit. Mijn ouders horen ook elke keer van mij dat ik mezelf wel zie rondrijden in een bouwbus en overal naar allerlei klussen toe rijdt. Als een echte timmerman! Ik hoop hierna de opleiding Allround Timmerman te gaan volgen.”

Leermeester en leerling

Leermeester worden?

Heb je affiniteit met het opleiden en begeleiden van leerlingen in de bouw? En wil je Leermeester worden? Voor meer informatie neem contact op met Gerben Beusekamp van Bouwmensen Deventer.

✆ Bel of app ons op: 06 14 99 80 03

Bouwmensen Deventer Raalte Zutphen
Schonenvaardersstraat 6, Deventer
info@bouwmensen-deventer.nl
www.bouwmensen-deventer.nl