Zo worden de bouwers van de toekomst opgeleid: ‘Dit werk leer je niet uit een boekje’

Foto: Sven Scholten voor Bouwmensen

Bouwmensen Apeldoorn is er speciaal voor de nieuwe bouwgeneratie. Het Apeldoornse leerbedrijf werkt goed samen met bouwbedrijven uit de regio. Leerlingen krijgen theorie- en praktijkles bij Bouwmensen én werken met leermeesters op de bouw. De aangesloten bouwbedrijven vertellen je daar graag wat over.

Natuurlijk moet iedereen een vak ergens leren. Je kunt aanleg en talent hebben, maar echte kennis doe je op door van een expert te leren. Bij Bouwmensen Apeldoorn weten ze dat maar al te goed. Leerlingen en hun leerlingwerknemers plukken daar de vruchten van. Sommige oud-leerlingen zijn zo blij met de kans die ze hebben gehad, dat ze nu zelf leerlingen van Bouwmensen opleiden in hun eigen bedrijven.

Oud-leerlingen

Dries Lagemaat begon in 2013 zijn eigen bedrijf, met een diploma van Bouwmensen op zak. Inmiddels leidt hij zelf ook leerlingwerknemers van Bouwmensen Apeldoorn op. En dat doet hij met veel plezier, want hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om het vak op school én in de praktijk te leren. “De opleiding sluit goed aan bij de werkzaamheden in de bouw. Ons werk leer je niet alleen uit een boekje, de praktijk is een heel belangrijk onderdeel.”

Ook Hans Groot Koerkamp van Bouwbedrijf Koerkamp volgde opleidingen bij (de voorloper van) Bouwmensen. “Ook tijdens de crisis tien jaar geleden investeerde ik in leerlingen, om zo verzekerd te zijn van voldoende vaklieden. Ik heb zelf de kans gehad om de opleiding te doen, daarom wil ik anderen die kans ook geven.”

ZZP’er Wim de Wilde is ook oud-leerling. “Ik heb veel aan mijn opleiding gehad, omdat het over het algemeen goed aansluit bij de praktijk en ik kreeg voldoende mee om voor mezelf te beginnen. Nu leid ik zelf ook leerlingen op.”

Leermeesters

Leerlingwerknemers worden gekoppeld aan een leermeester, zodat ze de praktijk goed leren van een expert. Niels Timmer van Aannemingsbedrijf Timmer weet hoe belangrijk dit is. “Vakmensen krijg je alleen als je ze eerst opleidt. Elke leerling werkt bij ons met een vaste leermeester.”

Henri ten Voorde is leermeester bij Bouwbedrijf Nikkels. Henri: “In dit werk krijg je echt een band en trek je in principe twee jaar met elkaar op.” Hoe hij het aanpakt? “Ik luister goed naar de jongens en leg ze uit waarom ze iets beter wel of juist niet kunnen doen. We zijn in de eerste plaats maatjes.”

Fijne werkgevers

Gert van den Berg en Erna Roberst van familiebedrijf Draisma Bouw werken ook graag met leerlingen van Bouwmensen Apeldoorn. “De leerlingen horen er gewoon bij, niet alleen tijdens het werk maar ook bij de kerstborrel, bbq of een bedrijfsfeestje.”

Vincent Hagen van Nijhous Bouw B.V. is zo tevreden over zijn leerlingwerknemers, dat ze bij hem vaak doorstromen naar een vaste baan. Vincent: “Wij nemen ze graag in dienst.” Zo pakt Jan-Pieter Laar van bouwbedrijf van Laar het ook aan. Jan-Pieter: “Een groot deel van ons personeel heeft de opleiding bij Bouwmensen Apeldoorn gevolgd en is als leerling bij ons familiebedrijf begonnen.”

Oscar Horstink van aannemingsbedrijf Gebroeders Horstink is voorzitter van de Vereniging Bouwopleiding Apeldoorn, waar Bouwmensen onder valt. “Zonder de inzet van Bouwmensen Apeldoorn zou het verdraaid moeilijk worden om aan voldoende vakmensen voor de bouw te komen.”

Stukje theorie

Naast de praktijk is een stukje theorie ook onmisbaar in de bouwopleiding. Daarvoor slaat Bouwmensen Apeldoorn de handen ineen met Aventus. Femke van Werven is manager van de bouwopleiding en leidt samen met Bouwmensen ruim honderdtwintig studenten op. “We hebben er heel bewust voor gekozen om samen vanuit één locatie te werken. Als theoriedocenten iets willen weten over hoe het gaat in de werkplaats, lopen ze gewoon even naar beneden. En als een praktijkdocent denkt dat een student extra theorie nodig heeft, neemt hij de trap naar boven en overlegt hoe hij bijgespijkerd kan worden. Op deze manier krijgen de studenten de beste begeleiding.”

Interesse?

Lijkt het jou wat om door echte vakmensen opgeleid te worden in de bouw? Neem dan contact op met Bouwmensen om erachter te komen wat zij voor jou kunnen betekenen. Wil je meer weten over de samenwerking met ondernemers, ervaringen van leerlingen lezen of de verhalen horen van de docenten? Lees dan BM Blad, het magazine van Bouwmensen Apeldoorn.