Schoonschip

Het wordt steeds drukker in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord. Momenteel ontstaat hier de drijvende woonwijk Schoonschip.

De wijk zal ruimte bieden aan 46 huishoudens en één collectieve gebruikersplek, op 30 waterkavels. De eerste 7 waterwoningen zijn eind 2018 gearriveerd, de rest volgt in de loop van 2019 en zo ontstaat gaandeweg de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, met in totaal 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.

Schoonschip wordt gerealiseerd in Buiksloterham, een wijk in Amsterdam-Noord waar de robuustheid van de oude industrie hand in hand gaat met duurzame nieuwbouwprojecten.

Locatie: Amsterdam
Bouwperiode: 2017 tot 2019
Gerelateerde opleidingen: Timmerman
Bijzonder: Schoonschip drijft volledig op het water en is ook nog eens de duurzaamste woonwijk van heel Europa

Schoonschip

In Buiksloterham, een wijk in Amsterdam-Noord, wordt gewerkt aan een drijvende woonwijk genaamd: Schoonschip. Schoonschip zal ruimte bieden aan 46 huishoudens en voor Daniel Elsendoorn (leerling-werknemer van Bouwmensen Utrecht en Hagoort Bouw BV) is dit het eerste project waar hij is komen te werken als leerling allround timmerman niveau 3.

Bouwen op water

In Zaandam is een drijvende betonplaat te water gegaan en hierop heeft hij samen met zijn leermeester het duurzame huis gebouwd. Vijf maanden later is de complete woning met een sleepboot naar Amsterdam-Noord gebracht. Voor Daniel was dit zijn eerste project waar hij aan mee mocht werken voor zijn opleiding. ‘’Het mooiste was dat alles van hout  gemaakt is en dat houdt in dat er dus veel timmerwerk in zat,  een leerzaam project’’ aldus Daniel.

Een duurzaam en sociaal gedachtegoed

De wijk Schoonship, opgestart vanuit een stichting, onderscheidt zich als we kijken naar sociale duurzaamheid. In Schoonschip worden de krachten gebundeld en werken de bewoners samen op het gebied van sociale duurzaamheid. Een concreet voorbeeld hiervan is dat de woningen geheel zelfvoorzienend zijn. Iedere bewoner wekt dus zijn eigen stroom op die de bewoners onderling met elkaar kunnen delen. Een collectief gedachtegoed dus, maar dat is nog niet het enige…

Ambitie

Op het moment dat de wijk bewoond gaat worden gaat er ook gekeken worden naar andere duurzame initiatieven, zoals: de mogelijkheid om gezamenlijk voedsel in te kopen bij biologische boeren in de buurt, om drijvende tuinen of speelplekken realiseren, of om gemeenschappelijke ruimtes te bouwen.   Ook  gezamenlijk gebruik van e-scooters, samen excursies en festivals organiseren zouden ideeën kunnen zijn. Alles vanuit hetzelfde duurzame gedachtegoed.

Voor meer informatie over Schoonschip klik HIER voor de website.