Bouw gemeentewerf Apeldoorn

Aan de sleutelbloemstraat in Apeldoorn is de bouw van de nieuwe gemeentewerf van start gegaan. Bouwbedrijf Draisma uit Apeldoorn bouwt deze nieuwe gemeentewerf, dat de nieuwe uitvalsbasis in Apeldoorn-Noord moet worden voor Beheer & Onderhoud.

Locatie: Apeldoorn
Bouwperiode: Mei 2018 tot 2019
Gerelateerde opleidingen: Timmerman, machinaal houtbewerker
Bijzonder: Energieneutraal

Energieneutraal

Het ontwerp is vooral gericht op duurzaamheid en functionaliteit. Bovenop het gebouw komt een overkapping van 2.000 m2 die volledig wordt voorzien van zonnepanelen, zo’n 600 stuks. Deze zonnepanelen hebben een opgesteld vermogen van 227.000 kW piek en voorzien zowel de gehele werf, maar ook andere gemeentelijke gebouwen, van stroom. Zodoende wordt de nieuwe gemeentewerf volledig energieneutraal.

Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zo worden betonresten van het oude politiekantoor in Apeldoorn hergebruikt voor de bouw van de werf.

Uiterste precisie

De twee grote zoutsilo’s moeten ervoor zorgen dat de zoutstrooiwagens de wegen in de Apeldoornse regio sneeuwvrij houden in de wintermaanden. Dit soort silo’s worden in Oostenrijk en Zwitserland veel gebruikt voor het opslaan en aanvullen van strooizout.

Voor het hijsen van deze trechtersilo’s werden twee grote kranen ingezet: de Liebherr LTM 1130 en de LTM 1045. De trechters wogen per stuk 7,5 ton en het rechte gedeelte van de silo zo’n 9 ton. De silo’s zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van hout, wat de silo’s erg kwetsbaar maakt en dit zorgde ervoor dat er uiterste precisie van de machinisten werd gevraagd bij het plaatsen van de silo’s.

Project in beeld