18 maart 2020

Oproep aan alle leerlingen: wees Bewust Veilig

Opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente haakt woensdag 18 maart voor het eerst aan bij de landelijke campagne Bewust Veilig. Op die dag valt bij al zijn leerlingen in Dinkelland, Almelo, Tubbergen, Twenterand en Borne een kaart op de mat met daarin een stresshamertje en de oproep om die dag – en andere dagen – veilig te werken. ‘We doen het met een kwinkslag, maar het is zeer zeker heel serieus bedoeld’, aldus directeur R. Herman. Siebe Arends uit Lattrop en Bjarne Schulten uit Ootmarsum (foto) krijgen er ook een.
Dit jaar is op woensdag 18 maart Bewust Veilig dag in de bouwsector. Op duizenden bouw- vastgoed-, onderhoud-, infra- en installatiebedrijven wordt dan stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In het eerste jaar deden 2000 werklocaties mee, vorig jaar waren het er 4000, dit jaar worden dat er nog meer. Alle partijen doen dat om de veiligheid op de bouw te vergroten, zodat iedereen aan het eind van de werkdag gezond en wel naar huis gaat en aan het einde van de loopbaan fit met pensioen.
Bouwmensen Twente hamert als opleidingsbedrijf al decennialang op veiligheid en verantwoord werken. Het verstrekt al zijn leerlingen daarvoor ook veiligheidspakket, compleet met speciaal schoeisel, op maat gemaakte gehoorbescherming (otoplastieken) en veiligheidsbrillen. Leerlingen krijgen ook gezondheidschecks en extra cursussen voor onder meer veilig hijsen en praktische bouwveiligheid. Dat alles om de veiligheid te vergroten.
De Bewust Veilig dag vindt plaats op de bouwlocaties. Daarom doet het opleidingsbedrijf (van wie alle leerlingen praktijkervaring opdoen bij bouwondernemingen) op een eigen, originele wijze mee. Herman: ‘We sturen al onze leerlingen een kaartje met een stresshamer. Van stress hebben onze leerlingen over het algemeen nog niet veel hinder, dus dat is een beetje een knipoog. Maar in de kaart melden we dat we meedoen aan Bewust Veilig. Dat ze tijdens hun werk de aandacht niet mogen laten verslappen en dat ze aanwijzingen van hun leermeester en collega’s altijd moeten volgen. Het is één van die dingen die ervoor zorgen dat ze veilig blijven op hun werk. Meer kunnen we niet wensen.’